Så tar tjuven sig in – på några sekunder genom att använda dyrkar

Tjuvarna tar sig in i trapphusen och undersöker med en ståltråd vilka dörrar som inte är låsta med överlåset.

Sedan sticker de in låsslungan genom brevinkastet, vrider upp vredlåset och är inne i lägenheten på några sekunder.

Det är polisens teori kring vad som har hänt vid många inbrott där lägenheter på Söder länsats, utan att dörrarna har varit uppbrutna.

I början av juni greps en misstänkt inbrottstjuv på bar gärning när han försökte bryta sig in i en lägenhet på Bohusgatan på Södermalm. Med sig hade han ett stort antal verktyg och låsslungor. Nu åtalas han i Stockholms tingrätt för brottet.

2014 var ett rekordår för bostadsinbrott. Då skedde 47 inbrott i juni månad på Södermalm. I år var siffrorna ungefär lika höga: 45 inbrott i juni månad – och en stor del av dem genom dyrk och låsslunga.

Polisen uppmanar nu stockholmarna att vidta åtgärder för att kunna värja sig mot de allt vanligare lägenhetsinbrotten och tjuvarnas låsslungor.

– Om man låser överlåset och har en låskåpa som man stänger igen är man bättre skyddad mot inbrott. Sedan finns det också andra typer av inbrott som är svårare att värja sig mot, till exempel att de bryter upp dörrarna. Där är det klart bra med en säkerhetsdörr, säger Peter Enell.

Men polisen misstänker också att tjuvar i vissa fall lyckats få upp låsen med så kallade dyrkar, som man kan köpa på hemsidor som Dyrkar.se helt lagligt.

Den teorin är Jan-Ulrik Celsing, ordförande i Stockholms låssmedsmästares förening, skeptisk till. Enligt honom är nyare lås mycket svåra att dyrka upp. En troligare förklaring är, enligt honom, att de inbrottsdrabbade glömt att låsa överlåset.

– Lås överlåset och ha en låskåpa är vår rekommendation, säger han.