Lustgas, en skrattande gas som inte får dig att skratta alls

Under den sista städdagen hittades många lustgas kapslar på gatorna. För att öka medvetenheten bland ungdomar om farorna med denna euforiska lustgas, gör staden En liten video där en akutläkare från giftkontrollcentret i Chu i Lille svarar på tonåringar. I sin tur frågade vi Dr Ramy Azzouz två frågor.

Vilka är efterverkningarna av lustgas ?

På kort sikt kan direkt inandning av lustgas orsaka lungödem eller till och med hjärtinfarkt för dem som är i riskzonen. Med en bedövningsmedel och bedövande effekt förändrar lustgas uppfattningen av miljön och kan utlösa panik och ångestattacker, svimning och mycket allvarliga eller till och med dödliga lustgas fall. På lång sikt leder denna gas till en brist på vitamin B12 med mycket allvarliga neurologiska konsekvenser som ataxi (Redaktörens anteckning : neuromuskulär sjukdom).

Effekterna av lustgas är efemära och störningarna löser sig lite efter en liten stund, men är ibland irreversibla.
Doktor Ramy Azzouz

Du är en akutläkare…. Vid vilken intensitet står du inför detta fenomen ?

I tjänsten står jag inte ofta inför problem med absolut brådska i samband med konsumtionen av lustgas, gasens effekter är efemära och problemen löser sig lite efter en liten stund, men är ibland irreversibla. Å andra sidan kommer jag ofta att ge råd till familjer vars barn konsumerar det eller att informera allmänläkare om denna “epidemi”. Detta är ett problem med lustgas som måste tas på största allvar.